Shivashiva betekenis van yogaover ananda
centrum voor yoga, meditatie en mindfulness in hilversum
 
 
yoga
In onze drukke maatschappij zorgt yoga ervoor dat je veerkrachtig blijft en in evenwicht. Het regelmatig doen van yoga brengt ontspanning, innerlijke rust en vitaliteit. Door houdingen en bewegingen met aandacht en op het ritme van de adem uit te voeren, komen lichaam en geest tot rust. Wat vast zat kan gaan stromen, de adem wordt regelmatig, het lichaam soepel en krachtig. De gedachten komen langzaam tot rust, de geest wordt stil en helder, het lichaam wakker en vitaal.

"De aloude waarde van yoga is het ontwikkelen
van een staat van gecentreerd gewaarzijn,
die niet kan worden verstoord door de
onvermijdelijke beroering van het leven."
 Deepak Chopra
waarom yoga?
Het kan zijn dat je gewoon lekker wil bewegen in een ontspannen omgeving, zonder prestatie-element. Of je voelt je aangetrokken tot de spirituele kant van yoga. Of je kiest voor yoga omdat je last hebt van stress en spanning. Dat kan zich uiten in onder meer rugklachten, overspannenheid, burn-out, slapeloosheid en problemen met de adem. Door het doen van yoga kom je positief in het leven te staan. Pijn en spanning verminderen of lossen op. Na een yogales kan het zijn dat je dat waarmee je binnen kwam, ineens in een ander licht ziet. Alles lijkt lichter en makkelijker.

Yoga is a journey from movement to stillness.
   
wat is yoga?
Er bestaan vele vormen van yoga. De yogavormen die ananda aanbiedt zijn allen afgeleid van de klassieke hatha yoga en werken met het fysieke lichaam, adem, ontspanning en meditatie.

In het begin lijkt het niet veel meer dan een reeks vreemde lichaamshoudingen die het lichaam lenig en soepel maken en die de adem vrij laten stromen. Als je ermee doorgaat en regelmatig oefent, merk je echter al gauw subtiele veranderingen in het lichaam, in de adem en in de manier waarop je in het leven staat. Door regelmatig yoga te doen, normaliseren de verschillende lichaamsfuncties, ontspannen lichaam en geest en ontdek je een staat van innerlijke vrede, je ware natuur.

Het gaat bij yoga om de innerlijke houding. De uiterlijke houdingen die je in de lessen aanneemt zijn slechts een middel en geen doel op zich. Een middel dat je brengt van een staat van onrust en vernauwd bewustzijn naar een staat van innerlijke rust en verruimd bewustzijn. Yoga is de innerlijke weg naar geluk, van in open aandacht in het hier en nu zijn.

Heb je belangstelling? kijk hier voor meer info over onze lessen, workshops en cursussen en hier voor een overzicht met reacties van cursisten.
 
"When all hostility, fear and insecurity are erased from your mind. The state that remains is pure joy, ananda."
Eknath Easwaran