Shivashiva betekenis van yogaover ananda
centrum voor yoga, meditatie en mindfulness in hilversum
 
 
invaldocenten ananda
Naast ons vaste docenten team zijn er af en toe invaldocenten die les geven. Zo kunnen wij bijscholing volgen, op vakantie of op retraite en zelf de batterij weer opladen. In die gevallen krijg je les van een invaldocent. Hieronder stellen een aantal van hen zich aan je voor.

  Anneke Schröder Marina van Alten docenten ananda
  Carlijn Schouten Ria Hurkmans  
  Debby Jägers Robin Kind  
  Florijn Spoelstra Sandra Wilson  
  Khadija Maros Sigrid Nijstad  
  Maija Klamer    


AnnekeAnneke Schröder heeft haar opleiding tot yogadocent gevolgd bij Jan van Opzeeland, stichting rãjayoga 't Gooi. Inmiddels heeft ze veel ervaring in het geven van yogacursussen. In de studiegroep voor docenten o.l.v. Ãjata Stam verdiepte zij zich verder in de yogafilosofie. Daarnaast heeft het Tibetaanse boeddhisme haar interesse gewekt en volgt Anneke het onderricht van Sogyal Rinpoche (schrijver van het Tibetaanse boek van leven en sterven) Inmiddels is ze gediplomeerd compassietrainer en maakt zij deel uit van een studiegroep ‘compassievol leven’. Jaarlijkse (yoga)retraites geven haar een verdere verdieping van het geleerde.
Anneke geeft als vervangend docent les bij ananda.

"Yoga heeft mijn leven verrijkt. Door de lichaamshoudingen, de adembeheersing en de meditatie is er meer rust en balans in mijn leven gekomen. Moeilijke situaties werden lichter door de beoefening van liefdevolle vriendelijkheid en (zelf)compassie. Dit heeft mij de moed gegeven om pijnlijke momenten in de ogen te kijken, te erkennen en daar op een milde wijze op te reageren. Voel me dankbaar dat ik deze waardevolle en wijze lessen heb mogen ontvangen. Deze ervaringen vormen samen met mijn achtergrond als verpleegkundige, groepsmaatschappelijk werk, Esoteric healing, en het werken in het hospice, het perspectief van waaruit ik leef en wat ik in mijn yogalessen probeer te delen."CarlijnCarlijn Schouten volgde haar yogaopleiding bij Rob Obermeyer (vyn erkend) die zij in 2008 afrondde. Sinds die tijd geeft zij hatha yogales aan volwassenen. Na het volgen van de basisopleiding Minfulness zijn haar lessen nog meer gericht op het ''bewust aanwezig zijn" in de les. Het gevoel van levensvreugde en vitaliteit dat yoga brengt wil zij graag delen met anderen. Voor haar is yoga een manier om in contact te komen met het lichaam, de adem te laten stromen, spanningen los te laten en rust en ontspanning te vinden in de drukte van alle dag. In haar lessen is ruimte voor stilte en meditatie. Carlijn werkt als arbeidspsychologe. Zij neemt deel aan retraites en stilteweekenden en is geraakt door de inzichten van Jon Kabat-Zinn en het boek "Ik ben zijn" van Shri Nisargadatta Maharaj.
Carlijn is invaldocent bij ananda.

"Yoga is voor mij rust en ontspanning vinden. Door zelf bewust aanwezig te zijn, het lichaam te voelen en de aandacht te richten op het moment, kan ik helemaal aanwezig zijn. Vaak rennen we in het dagelijks leven door, zijn we druk met van alles en nog wat en nemen te weinig tijd om echt even op adem te komen. Yoga helpt daarbij. Daarmee is yoga voor mij een oefening om het leven zelf te leven, met alles wat erbij komt. Je te verbinden met dat wat er is, zonder je hiervan af te scheiden. Alles wat er is mag er zijn en je bent goed zoals je bent. Dat wil ik graag delen in mijn lessen."Debby JägersDebby Jägers is een ashtangi in hart en nieren. In 2015 heeft ze de ashtanga-based opleiding met Brian Cooper bij Yoga Moves afgerond. Zelf is ze een directe student van R. Sharath Jois in Mysore, India en wanneer mogelijk lest ze bij (internationale) leraren zoals Luke Jordan en Gibran Gonzalez. Naast ashtanga vinyasa yoga is Debby geschoold in thaise massage volgens de traditie van haar leraar Pichest Boonthumme in Thailand. Debby is vervangend asthanga docent bij ananda.

"Yoga heeft mij zoveel gegeven. Stabiliteit, flexibiliteit en rust, zowel in lijf als hoofd. Het mooie van yoga is dat je nooit uitgeleerd raakt, je blijft groeien. Op de mat, maar ook in het dagelijks leven. In mijn eigen practice en in mijn lessen focus ik op ademhaling en lichaamsbewustzijn. Door mijn thaise massage achtergrond besef ik me des te meer dat we lief moeten zijn voor ons eigen lichaam. We only get one per lifetime."


Florijn Spoelstra beoefent al vele jaren yoga & meditatie. Een zoektocht binnen verschillende vormen van yoga bracht haar uiteindelijk bij de basis: hatha yoga. Omdat zij merkte wat yoga met je doet en dat graag wil delen met anderen is Florijn de docentenopleiding gaan volgen bij saswitha in Bilthoven. Inmiddels heeft ze haar lesgeef bevoegdheid gehaald en zit ze in het 4e jaar. Daarnaast heeft Florijn de power yoga opleiding gevolgd bij Tonnie Goes in Montfoort. Florijn geeft als invaldocent les bij ananda.

"Vanuit een behoefte aan ontspanning ben ik ooit met yoga begonnen. Inmiddels beschouw ik het als onderdeel van mijn dagelijks leven. Ik zie yoga als pad naar bewustwording. Door het beoefenen van onder andere de asana's (lichaamshoudingen) en meditatie ben ik mij bewust geworden van de relatie tussen de adem, het fysieke lichaam en het denken. Dit werkt door in alle facetten van het dagelijks leven. Of je nu werkt, je kinderen opvoedt, eet, boodschappen doet of wat dan ook. Ik probeer meer te leven in het hier en nu, meer te genieten van wat er op het moment gebeurt en ook los te laten en het te laten gebeuren. Ik zeg nadrukkelijk 'probeer' want het blijft een continue uitdaging en leerproces in mijn drukke bestaan!"


Khadija Maros verdiepte zich in verschillende yoga stijlen en meditatievormen in Nederland, Thailand, India en op Bali. Zij kwam tot rust in ashrams en leerde over de filosofie en de diepere betekenis van yoga. Khadija volgde onder meer een yin yoga opleiding bij Stillness in Yoga van Anoshe en Nigam. Verder volgde zij opleidingen hatha yoga, yoga nidra, pre en post natal yoga en een verdieping over de Bhagavad Gita bij Yoga Vidya Gurukul te India. Regelmatig gaat ze voor inspiratie naar workshops bij o.a. Johan Noorloos en David Lurey. Naast yogadocente is Khadija holistisch voedingskundige en verzorgt zij retraites in Marokko.

"Mijn beste vriend is mijn adem en daar werk ik graag mee tijdens de yogalessen. Yoga zie ik als een innerlijke reis door lichaam en geest. Middels ademhaling kom je dichter bij je essentie. In het moment zijn en genieten van wat er op dat moment is. En wat het ook is, alles is goed. Mijn liefde voor eten is ontstaan vanuit de liefde voor de natuur. De natuur biedt ons aan wat wij nodig hebben en dat verandert ieder seizoen. Ik werk daarom ook graag met seizoensgroenten en fruit en gebruik kruiden medicinaal tegen allerlei kwaaltjes en pijntjes."


Maija Klamer volgde de 500 uur teacher training bij yogateacher in Amsterdam (2008-2011). Sindsdien geeft zij vinyasa, hatha en yin/yang yoga lessen, workshops, en af en toe een retreat in het buitenland. Maija's yogapad leidde haar de afgelopen jaren door diverse tradities en filosofische verdiepingen, zoals vipassana meditatie, tantra yoga en bodywork. In de zomer van 2017 zal zij tevens een opleiding afronden met als focus ayurvedische massage. In Maija haar lessen vind je een mooie balans tussen kracht, dynamiek en zachte overgave aan dat wat er zich aandient. Haar dansachtergrond zorgt daarbij voor eens speels en sensueel element.

"Lichaamstaal is voor mij altijd een natuurlijke manier geweest om mezelf te uiten en mensen te begrijpen. Beweging is heel universeel. Het staat los van taal- die soms voor verwarring zorgt- en is daarom duidelijker en eerlijker. Al sinds mijn kindertijd houd ik me graag bezig met dans en muziek, als ik niet door de natuur aan het struinen ben. Toen ik in 1999 naar Amsterdam verhuisde, kwam ik in aanraking met yoga. Dat voelde echt als thuiskomen in mijn lichaam, hoofd en hart. Nu voelt het als een groot voorrecht om deze mooie levenskunst te mogen delen met jullie."


Marina van Alten doet al sinds haar 17e regelmatig aan yoga en de laatste 10 jaar intensiever. Van hieruit was het voor haar een logische stap om in 2014 de docentenopleiding te gaan volgen bij Saswitha in Bilthoven. Marina is sinds 2000 werkzaam als adviseur, trainer en coach op een MBO school. Na twee maal als vrijwilligster in India te hebben gewerkt, is ze zich meer gaan verdiepen in ayurveda en yogafilosofie. Inmiddels heeft ze trainingen gevolgd in ayurvedische beginselen en ayurvedische massage. Marina beoefent mindfulness, bezoekt regelmatig zweethutten, en trekt zich graag terug in stilteweekenden.

"Yoga is voor mij meer een levenstijl geworden dan alleen het beoefenen van asanas. Als hoog gevoelig persoon helpt yoga me om weer terug te komen bij mezelf. De adem als anker is hierbij een onmisbare steun. Ik geniet van mijn soepele lichaam en daarmee verbonden de souplesse van mijn geest. Het doen van hatha yoga oefeningen, gedragen op mijn adem, doet me thuiskomen. Na een werkdag of in moeilijke momentenen. Zo is yoga bijvoorbeeld een grote drijfkracht en steun geweest bij de bevalling van mijn drie kinderen. Maar het helpt me ook veel beter te luisteren naar wat ik nodig heb."


RiaRia Hurkmans volgt de docentenopleiding Saswitha yoga en wijsbegeerte en zit nu in het specialisatiejaar. Daarnaast heeft ze de ayurvedische massage module gevolgd bij Saswitha en in Thailand een cursus thaise yogamassage. De komende jaren wil Ria zich blijven ontwikkelen door het volgen van workshops, cursussen, lezingen en het vervolg van de opleiding. Ze is parttime werkzaam als doktersassistent op de spoedeisende hulp. Verder is Ria moeder van een zoon. Ze volgt ook lessen bij ananda bij verschillende docenten, de afwisseling vind ze fijn en leerzaam.

"Yoga heeft mijn leven totaal veranderd en verrijkt. Ik was altijd actief met sport en theater, maar vond nooit de rust. Ik rende van het een naar het ander totdat yoga op mijn pad kwam. Yoga bracht stilte, ruimte en daardoor rust in mijn leven. Je leert te onthechten, waardoor je niet meer altijd maar wil presteren en oplossingen aan het zoeken bent. De oplossing dient zich vanzelf aan en daardoor krijg je meer vertrouwen. De opleiding is voor mij een heel mooi cadeau en ik ben blij en dankbaar dat ik bij ananda stagelessen mag geven. Yoga geeft mij vrijheid. Ik verheug mij op de lessen die ik mag geven en daardoor ook terugkrijg."


Robin Kind volgde de docentenopleiding transformatieve yoga bij Sai Mithra in Amsterdam en geeft lessen hatha yoga sinds 2001. Daarnaast volgde zij in 2012 de vinyasa yoga teacher training bij Yoga Moves en in 2014 de vinyasa yoga docenten opleiding bij Svaha in Amsterdam. Robin volgt regelmatig workshops in vinyasa yoga, yin yoga, adjustments en pranayama en geeft als invaldocent les bij ananda.

"Yoga is verweven met mijn dagelijks leven. Zowel tijdens het les geven als in mijn eigen beoefening, maar ook tijdens het leven van alledag, ervaar ik steeds weer de ongelofelijke diepgang, kracht en rijkdom van deze spirituele traditie. Het delen van wat ik heb geleerd en nog steeds leer, geeft me veel voldoening, inspiratie en plezier. Het leuke van lesgeven vind ik de wisselwerking met de groep en de unieke flow die er vanuit die dynamiek ontstaat. Iedere les is daardoor anders. De ene keer is de sfeer meer verstild en ingetogen, een andere keer heel geconcentreerd, dan weer uitbundig en vol energie. Dat ik er aan kan bijdragen dat mensen zich verbinden met hun lichaam en hun ademhaling en daardoor dichter bij zichzelf komen, ervaar ik als een groot geschenk."


SandraSandra Wilson heeft in 2008 de opleiding tot integrale hatha yoga docente gevolgd bij Sivananda in Kerala, India. Haar eerste kennismaking met yoga was in Mallorca, waar zij vijf jaar heeft gewoond. Op dit mooie eiland heeft zij als yoga docente bij een ballet school met veel plezier les gegeven. In 2009 kwam Sandra terug naar Nederland. Hier heeft zij verschillende docenten workshops purna yoga gevolgd van Aadil Palkhivala en een module van Shiva Rea's prana flow met Simon Park. Verder volgt Sandra regelmatig cursussen vinyasa yoga online bij onder andere Sadie Nardini. In 2012 is Sandra naar Thailand gereisd om Thaise massage te leren bij de international Thai massage school. Dit verwerkt zij graag in haar lessen tijdens de ontspanning. Ook interesseert Sandra zich voor de boeddhistische leer en heeft zij de phowa meditatie geleerd bij Lama Ole in Duitsland. Sandra is invaldocent bij ananda.

"Yoga betekent voor mij bewust in verbinding staan. Door in verbinding te leven met jezelf, mens en natuur ontstaat er harmonie en rust. Het geven van yoga lessen ervaar ik als een geschenk. Ik zie het als mijn doel in het leven bewust te zijn én te inspireren."


Sigrid Nijstad heeft haar opleiding voor yogadocente gevolgd bij Vijay Gopala in Mysore, India. In eerste instantie voor haar eigen verdieping en bewustzijn. Maar na het afronden van haar opleiding en een aantal lessen te hebben mogen geven bij Sarvaguna Yoga in Agonda heeft het lesvirus haar te pakken gekregen. In India heeft Sigrid ook een aantal workshops meditatie en de beginselen van ayurveda gevolgd en haar Reiki inwijding ontvangen van dr. Keshava. Daarnaast volgt ze regelmatig diverse cursussen en workshops in Nederland en België zoals prana flow bij Alberto Paganini, de immersion Anusara yoga bij Jayendra Hanley, vipassana meditatie bij Michaël Verlouw en bij onze eigen docenten; mindfulness van emoties en yoga nidra bij Annemieke en mindfulness training MBCT/MBSR bij Klara.

"Yoga en meditatie hebben mijn leven in positieve zin veranderd. Het brengt me dichter in contact met mezelf en anderen. Het brengt me (steeds weer) naar m'n basis waar het rustig en goed is. Waar ik me krachtig voel en van waaruit ik steeds beter kan loslaten. Het leert me in het hier en nu te leven en met compassie naar mezelf en anderen te kijken, te aanvaarden en nog zoveel meer... Het is een fantastische ontdekkingsreis!"


link naar docenten ananda
terug naar top pagina

 
"When all hostility, fear and insecurity are erased from your mind. The state that remains is pure joy, ananda."
Eknath Easwaran