Shivashiva betekenis van yogaover ananda
centrum voor yoga, meditatie en mindfulness in hilversum
 
 
docenten ananda
Bij yogacentrum ananda werken meerdere goed opgeleide en gediplomeerde docenten en trainers. We vinden ervaring belangrijk en zijn dan ook zelf actieve yoga, meditatie en/of mindfulness beoefenaars. Ook volgen we regelmatig nascholingen of retraites in binnen- en buitenland. Yogacentrum ananda is lid van de Vereniging yogadocenten Nederland die de kwaliteit bewaakt van yoga-opleidingen en docenten. Daarnaast zijn we lid van de Samenwerkende yogadocenten Nederland. Zie hieronder wie er bij ons les geven:

  Ans Krietemeijer Gitty de Gier invaldocenten
  Annemieke van Noort Julie-Anne de Roeck  
  Atul Kumar Karin Camper  
  Britta Hall Klara Gerrits  
  Chantal Ben David Larisa Jevsjoekova  
  Cynthia Schroo Linda van Druenen  
  Dylan Hendrix Lucas Eisenhardt  
  Elise Greenspoon Marianne Nooten  
  Evalien Slinkert Tineke Nijhuis  
  Giselle Tribaco-Halleux    AnsAns Krietemeijer is opgeleid door Rob Obermeijer van de erkende yoga-opleiding yogacentrum Utrecht. Nadat zij in 2003 haar diploma haalde, heeft ze vele workshops en bijscholingen gevolgd in onder meer bhakti yoga, jnana yoga, chakra yoga, yoga en dans, mantra zingen en adembeheersing. Daarnaast volgt ze regelmatig stilte retraites. Ans doet sinds de jaren 80 aan yoga en is de oprichtster van yogacentrum ananda. Haar lessen zijn altijd geïnspireerd op een thema of chakra dat in de les wordt uitgewerkt. Dit zorgt voor een verdere verdieping van de hatha yoga-ervaring.

"Yoga is voor mij een manier van leven, een manier van 'zijn'. Door yoga leer ik steeds weer los te laten en de dingen te laten gebeuren. Het is een voortdurend proces, zonder begin en eind. Een weg, die eenmaal ingeslagen, blijft boeien. Het lesgeven en de yoga ervaar ik als een grote bron van inspiratie en vreugde. Hiernaar verwijst ook de naam van het yogacentrum. Ananda komt uit het Sanskriet en betekent vreugde, gelukzaligheid. Tevens is het een samenvoeging van mijn roepnaam Ans en doopnamen Joanna Fernanda. In de yoga ervaar ik steeds weer hoe je door te geven en delen, oneindig veel meer terugkrijgt."


AnnemiekeAnnemieke van Noort is een 500+ IYA (International Yoga Alliance) gecertificeerde yogadocente. Zij volgde verschillende teacher trainingen: ashtanga vinyasa bij Katiza Satya, yin yoga en mindfulness bij Sarah Powers en yoga nidra (Satyananda traditie) bij Barbara Kündig. Daarnaast heeft zij vele aanvullende opleidingen bij verschillende leraren gedaan. Oosterse wijsheidstradities spelen een belangrijke rol in Annemieke's leven en in haar lessen. Ze is beoefenaar van boeddhistische meditatie en neemt deel aan een 5-jarig programma van overdracht door haar Tibetaanse leraar. Ook neemt ze deel aan een meerjarig programma van het Insight Yoga Institute in Amerika waarin onderricht wordt gegeven gericht op de integratie van yoga, boeddhisme en psychologie. Hiervoor gaat ze regelmatig op retraite. Annemieke geeft zelf twee keer per jaar yoga en meditatie retraites op Bali. Het geeft haar grote vervulling aan haar leerlingen door te geven wat zij zelf mag ontvangen.

"Yoga is voor mij leven vanuit zielsverbondenheid; je innerlijke natuur. Vaak zijn we die verbinding kwijt geraakt en neigen te leven met onze blik naar buiten gericht. Dat maakt ons kwetsbaar en afhankelijk. Leven vanuit de verbinding met je ware aard, geeft kracht en brengt je meer in balans. Yoga is terugkeren naar eenheid. Eenheid van lichaam, geest en ziel."


AtulAtul Kumar komt uit Rishikesh, India. Als kleine jongen beoefende hij al yoga met zijn vader. De verdieping in yoga begon na zijn studie wiskunde, toen hij na een kort leraarschap besloot in de ashram te gaan leven van Swami Veda Bharati, leerling van Swami Rama van de Himalayas. Daar leefde, oefende en werkte hij gedurende 17 jaar. In 2010 is hij getrouwd met onze docente Klara Gerrits. In de wintermaanden verblijft Atul in de ashram in India, waar hij leraar is voor de docentenopleiding van de yoga Himalaya traditie en les geeft aan Indiase en internationale studenten. Zijn grootste interesse gaat uit naar pranayama en meditatie. Atul geeft Engelstalig les.


"Yoga teaches me how to live a balanced life. Doing everything meditatively, with breath awareness. I have learned to use my emotions creatively and to bring harmony between body and mind. With my students I want to share the joyfulness of the yoga practices. Joy is within us and not dependent on any external situation, we only have to realize it. My hatha yoga classes are meditative and intense. As I learned through my teachers and masters, by doing postures we train the mind through the body."


BrittaBritta Hall is gediplomeerd yogadocent en stresscounselor en oprichtster van so relaxed! yoga & stresscounseling. Britta heeft de vierjarige erkende yoga-opleiding gevolgd bij yogacentrum Utrecht en de stresscounselor opleiding bij Sonnevelt opleidingen. Op zoek naar ontspanning naast haar drukke baan is Britta begonnen met yoga. Dit heeft haar toen zo goed geholpen en geïnspireerd dat zij zelf besloot een yoga-opleiding te gaan volgen. Haar ervaringen met stress als moeder en manager hebben haar er vervolgens toe gebracht een opleiding te volgen tot stresscounselor. Inmiddels organiseert Britta, naast haar yogalessen bij ananda, yogaweekenden en andere activiteiten rondom yoga en stress relief.

"Yoga voelt voor mij als 'thuiskomen'. Thuiskomen in m'n eigen lichaam, loslaten van al dat prestatiegedoe in de wereld. Gewoon te mogen zijn zoals je bent. Open en eerlijk. In eerste instantie begon ik aan de opleiding om meer over yoga te weten te komen en voor mijn eigen ontwikkeling. Gaandeweg is er echter een sterke wens ontstaan om andere mensen te helpen meer rust, ontspanning en evenwicht in hun leven te vinden."


ChantalChantal Ben David heeft de driejarige opleiding tot hatha yogadocente bij Saswitha voltooid. Daar heeft zij in 2005 haar lesbevoegdheid gehaald. Sindsdien heeft zij zich meer verdiept in yoga en de verschillende stijlen en diverse workshops en studies gevolgd. Zo heeft ze in 2013 bij de yoga garden de teacher training II gedaan, een verdiepingsstudie vinyasa flow yoga. Verder volgt Chantal heel graag yogalessen online, ze heeft een abonnement op een online yoga platform.

"Yoga leert mij dat alles er mag zijn. Steeds weer met de aandacht naar binnen, mogelijkheden en beperkingen ervaren, zonder oordeel, zonder mening. Op zoek naar de rust en ruimte van de adem. In mijn lessen deel ik graag deze liefdevolle aandacht en geloof heel sterk dat je daarmee je zelfhelend vermogen aanspreekt. Voor jezelf en de wereld om je heen."


Cynthia Schroo ontdekte yoga via haar jonge hond. Ze trainde veel met hem en ondanks dat leek hij soms toch nerveus en niet te luisteren. Tot ze erachter kwam dat dat de momenten waren waarop ze zelf heel nerveus en paniekerig was. Om die reden begon ze met yoga en meditatie. Dat hielp haar zó goed dat ze haar eerste basis hatha yoga opleiding volgde in Utrecht en daarna de yin teacher training bij Yoga Garden. Inmiddels volgt Cynthia de 500 uur Alliance lerarenopleiding olv Robert Boustany en Dorinda Farver. Daarnaast verdiept ze haar ervaring regelmatig via inspirerende workshops en trainingen. Ook geeft Cynthia workshops om mensen te leren de tools van de natuur te gebruiken en in het nu te leven. Als mooie aanvulling is Cynthia ook gecertificeerd Hoopdance teacher.

"Voor mij is yoga een constant leerproces. Het heeft het me geleerd om door te zetten en dingen te laten gebeuren. Compassie te hebben voor mezelf en mijn imperfecties te leren omarmen. Yoga geeft mij zoveel meer rust en vertrouwen in mezelf, dat ik dat graag met mensen wil delen. Hoe meer je van jezelf leert houden, hoe meer je aan anderen kan geven!"


Dylan Hendrix was als kind al gefascineerd door grote levensvragen. Deze interesse leidde hem op een reis langs vele bijzondere zielen en leraren. Ook bestudeerde hij verschillende spirituele teksten in zijn zoektocht naar antwoorden. In 2012 kwam Dylan uiteindelijk in aanraking met ashtanga vinyasa yoga en werd gelijk verliefd. Sindsdien is het zijn dagelijkse sadhana (beoefening) geworden. Dylan was altijd geïnteresseerd in de wisselwerking tussen de grove en subtiele aspecten van lichaam en geest en voelde dat hij deze polariteiten met de asthanga methode in balans kon brengen. Hij volgde onder meer de 200 uurs sva dharma teacher training bij Katiza Satya en Sahaj en een 150 uurs asthanga verdiepings training. Vanuit zijn interesse in de verbinding tussen lichaam en geest, woonde hij later een vipassana retraite bij. Dylan komt uit Engeland en geeft Engelstalig les.

"I see myself as a lifelong student. Yoga has become a way of life for me that allows me to reflect, feel and be present at the moment. I would like to thank my teachers and hope to inspire others on their path of self-examination and growth, towards inner peace."


Elise Greenspoon is een Canadese asthanga vinyasa yogadocente. Ze heeft een niveau 2 authorisatie (KPJAYI) en heeft meer dan tien jaar ervaring in yoga, ayurveda en oosterse filosofieën. Elise heeft les gegeven in Thailand, Canada en Europa. Tijdens haar studie wereldgodsdiensten, maakte zij voor het eerst kennis met nieuwe culturen en manieren van denken. Ze ontdekte oosterse filosofieën en yoga en probeerde een verscheidenheid aan stijlen, waaronder hatha yoga, kundalini yoga, yin yoga en vipassana meditatie. Tenslotte ontdekte ze ashtanga vinyasa yoga en was op slag verliefd. Kort daarna maakte ze haar eerste van vele reizen naar Mysore, India, waar ze zich onderdompelde in de beoefening onder leiding van R. Sharath Jois. Daar haalde ze haar authorisatie en leerde ze ook regressietherapie en vele andere healing technieken. Elise geeft Engelstalig les.

"Ik geloof dat yoga zo veel meer is dan het buigen van het lichaam. Voor mij is het het meest waardevol instrument dat ons ten dienste staat in ons bestaan op aarde. Het stelt ons in staat om gezond en sterk te zijn in zowel lichaam als geest. Het helpt ons om te functioneren op het hoogtepunt van onze mogelijkheden en het belangrijkste, het geeft ons een continue verbinding met iets hoger is dan wijzelf."


EvalienEvalien Slinkert is yogadocente en massagetherapeut. Momenteel richt Evalien zich fulltime op yoga; met diverse lessen op locatie, workshops en priveles. Ze heeft haar yoga-opleiding gevolgd in Frankrijk bij sivananda yoga. Daarnaast volgde ze vele opleidingen bij Tonnie Goes in Montfoort (power yoga, vinyasa flow, kunst van het begeleiden, yoga & anatomie en yogatherapie), Prana Flow bij Alberto Paganini en Simon Park en is ze opgeleid in aerial yoga door Janneke Klop. Regelmatig volgt Evalien workshops voor nieuwe inspiratie. Ook neemt ze je graag mee voor yoga op het water; met de sup op de Loosdrechtse plassen of op de surfplank tijdens de "surfing yogi trip" in Portugal.

"Gezondheid betekent voor mij: mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel in balans zijn. Yoga helpt me daarbij. Het helpt mij spanning los te laten en zo beter naar mijn hart te luisteren. Dit gun ik iedereen. Yoga geeft mij de ruimte om vrij te bewegen. Ik vind het heerlijk om dit met anderen te delen en samen te ervaren. - Namaste-"


Giselle Tribaco-Halleux
is geboren op het eiland Mindanao, Filipijnen. Zij is een 500+ gecertificeerd yoga leraar en volgt nog steeds regelmatig workshops, trainingen en retraites. Giselle studeerde bij David Swenson, Amitabah- EBJ, Clayton Horton voor ashtanga yoga, Shiva Rea voor sahaja yoga dance, Maa Gyaan Suveera voor healing rituals and tantra en Bapak Eddie voor pranic healing. Verder is Giselle geschoold in Ayurvedische massage, basisprincipes yoga en Ayurveda en yoga therapie. Ze heeft altijd een passie gehad voor de kunst van genezende beweging. Ze houdt van dansen en geeft workshops over flow arts en yoga trance dance. Giselle geeft Engelstalig les.

"Yoga for me is an endless discovery of your true Inherent peaceful nature and the nature of all things. Embracing the full spectrum of the experience and discovery, whatever it presents at the moment. A daily practice of understanding and transcending our inner world and outer world to create harmony. Allowing our inner light to surface Through mindful movement, breathing and taming the mind."


GittyGitty de Gier is een RYT-500+ gecertificeerde yogadocente. Met een vader als yogi weet ze niet beter of yoga is er altijd al geweest. Ze volgde over de jaren verschillende yoga docenten opleidingen, waaronder hatha, hatha restorative en vinyasa flow. Daarnaast heeft ze zich gespecialiseerd in ashtanga vinyasa yoga zoals onderwezen door Patthabi Jois en Sharath in Mysore, India. Gitty heeft o.a. geoefend onder Claudia Pradella, Govinda Kai en Clayton Horton en volgde de advanced sva dharma teacher training bij Katiza Satya en Sahaj. Naast de yoga heeft Gitty een grote liefde voor de ayurveda.

"Yoga is een manier van leven waarbij mijn lichaam zich opent en sterker wordt, gedachtes stiller, emoties zuiverder, en mijn hart liefdevoller. Mijn eigen beoefening en lessen zijn fysiek vrij uitdagend, toch ligt de nadruk steeds op het naar binnen keren van de aandacht. De ene houding volgt de andere op, meditatie in beweging, met als doel niet in de pose te komen maar in het hier en nu. Yoga gaat zoveel verder dan dat wat we zien en ervaren op de mat. Het is mijn grote passie mensen te inspireren yoga en ayurveda te integreren in hun leven."


Julie-AnneJulie-Anne de Roeck tekende en schilderde al van kleins af aan. Zij deed de lerarenopleiding aan de kunstacademie en gaf daarna tien jaar les in beeldende vakken op een middelbare school. In 2007 heeft zij de vierjarige opleiding tot yogadocente bij de yan (yoga academie Nederland) in Amsterdam voltooid. Onderdeel van deze opleiding was critical alignment yoga (cay). Daarna heeft Julie-Anne een basisopleiding cay gevolgd. Sindsdien geeft zij verschillende soorten yogalessen. In 2009 behaalde zij haar diploma tot coach en in 2010 werd zij moeder. Het jaar daarna gaf Julie-Anne les aan een yogadocenten opleiding in Amsterdam en volgde een training in mindfulness. Haar passies: yoga, kunst en coaching komen steeds meer samen in haar leven. Julie-Anne verzorgt bij ons lessen hatha yoga, mindfulness yoga en cricital alignment yoga.

"Door het beoefenen van yoga ben ik me pas écht gaan ontspannen. De tijd lijkt ons soms in haar greep te hebben. Maar tijd kan juist ook ruimte geven. Alleen al waarnemen wat er op dit moment is, zonder invullingen, is een kunst op zich. Daar begint voor mij bewustzijn."


KarinKarin Camper begon in 2005 met yoga om rust te krijgen in haar hoofd en sindsdien neemt yoga een grote plaats in haar leven in. In 2007 is zij begonnen met de docenten-opleiding bij Saswitha in Bilthoven, vanuit de persoonlijke behoefte zich verder te verdiepen en om intensiever met yoga bezig te zijn. Karin is gespecialiseerd in het lesgeven aan doelgroepen, zoals ouderen en mensen met een beperking en heeft in 2014 haar opleiding afgerond. Zij volgt regelmatig verdiepingscursussen. Karin geeft, naast haar lessen bij ananda, ook les in Baarn. Zij heeft vier jaar yogales gegeven bij verslavingsklinkiek Spoor6. Zij woont in Baarn met haar vriend en hun twee dochters en werkt in Laren als office manager.

"Yoga betekent heel veel voor mij. Ik realiseer me nu pas dat alles wat je aandacht geeft groeit. Daardoor ontdek ik telkens weer nieuwe kanten aan yoga, boor steeds diepere lagen aan. Zo heb ik de rust gevonden die ieder mens in zich meedraagt en waar je alleen maar naar toe hoeft te gaan. Lesgeven is nooit mijn doel geweest, maar gaandeweg kwam het besef dat ik mijn kennis graag wil delen met iedereen die zich daarvoor openstelt. Yoga is voor mij een levenslange ontdekkingsreis."Klara Gerrits is in 2008 afgestudeerd als yogadocent bij de erkende yoga-opleiding van Rob Obermeijer in yogacentrum Utrecht. Daarnaast is zij gediplomeerd mindfulness trainer. De wens tot verdieping leidde haar naar India, naar de yoga-traditie van Swami Rama van de Himalayas. Als student en als docent hatha yoga heeft zij daar twee jaar deelgenomen aan een yogastudie-programma. Daar leerde zij het lesgeven van subtiele lichaamsbewegingen en het doen van yoga op meditatieve wijze. Klara is geïnspireerd door het boeddhisme en volgt regelmatig retraites bij de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, één van de grondleggers van 'leven in aandacht' in het westen. Klara is in India getrouwd met Atul Kumar, een Indiase yogadocent in de traditie van Swami Rama, die ook lesgeeft bij ananda. Zij verblijft gedurende de wintermaanden enkele weken bij Atul in India.


"Yoga is een zoektocht naar binnen. Toen ik begon met yoga in 1995 zocht ik mijn geluk buiten mezelf, in bezigheden. Door yogastudie en -beoefening is er een balans gekomen tussen inspanning en ontspanning, en heb ik geleerd hoe ik 'peace of mind' kan herwinnen. Mijn voordurende oefening daarbij is: leven in het hier en nu met de aandacht bij lichaam en de adem. Spiritualiteit is voor mij simpelweg: het actief ontwikkelen van de eigenschappen die mijzelf en anderen gelukkig maken."


LarisaLarisa Jevsjoekova is vanuit haar technische en wetenschappelijke achtergrond gefascineerd door overeenkomsten tussen moderne wetenschap en oude yoga en meditatie principes. In 2002 is zij voor het eerst met yoga in aanraking gekomen. Sinds die tijd is yoga haar passie geworden. Ze ontdekte dat niets los staat van elkaar en dat het beoefenen van yoga goed geïntegreerd kan worden in je dagelijks leven. Dat draagt ze uit. Larisa heeft een dru yoga docenten opleiding afgerond in 2008 en later heeft zij de dru meditatie docenten opleiding gevolgd. Larisa staat ingeschreven in het professional register of dru teachers en geeft al jaren lang met veel plezier en enthousiasme dru yoga en meditatie lessen.

"Yoga voor mij is een avontuur, een waanzinnig ontdekkingstocht in jezelf. Het beoefenen van yoga en meditatie is voor mij een heel praktische manier om de balans tussen lichaam, geest en hart te herstellen. In deze turbulente tijd met grote uitdagingen om bij je eigen kracht te blijven, helpt yoga mij stilte te ervaren op elk moment van de dag. En in die stilte terug te komen naar vreugde, vrede en vrijheid."


Linda Linda van Druenen is in 2011 afgestudeerd aan de vierjarige erkende yoga-opleiding bij yogacentrum Utrecht o.l.v. Rob Obermeyer. Op zoek naar zingeving en met vragen over leven en dood, raakte zij geïnteresseerd in het boeddhisme. Vanaf 2002 heeft ze een aantal jaren onderricht gevolgd bij een boeddhistische sangha. In 2005 kwam ze in aanraking met yoga en vond hierin de 'missing link': het oefenen met het lichaam. In yoga kwam voor haar alles samen: zingeving, filosofie, meditatie en het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest. Linda volgt regelmatig retraites en bijscholingen, o.a. op het gebied van adem en adembegeleiding, pranayama, yogafilosofie, yin yoga en verschillende vormen van meditatie, zoals shamatha (kalmte meditatie), metta-beoefening (meditatie voor liefdevolle vriendelijkheid) en vipassana (inzicht meditatie).

"Yoga helpt me meer in het hier en nu te zijn, waardoor ik bewuster leef. Het brengt me elke keer weer terug naar de essentie en naar de ervaring deel uit te maken van een groter geheel. Dat helpt me koers te bepalen, heilzame keuzes te maken en het leven goed te leven."


Lucas Eisenhardt is van jongs af aan geïnteresseerd in filosofie en boeddhisme. Hij heeft een vierjarige opleiding tot dru yogadocent gevolgd en geeft les sinds 2010. Daarnaast heeft Lucas een tweejarige opleiding tot dru meditatiedocent gevolgd en is ingeschreven in het professional register of dru teachers. Jaarlijks volgt hij daarvoor diverse nascholingsdagen. Daarnaast verdiept Lucas zich in diverse andere meditatiestromingen en volgt hij regelmatig meditatieweken in de Zen en Theravada traditie.

"Yoga is voor mij een mogelijkheid tot verandering. Het maakt me blijer, opener en vitaler. Voorbij oordelen en concepten ontstaat er een verbinding met een diepere stroom. Deze stroom is zoveel wezenlijker en geeft zoveel meer voldoening. Het kan groot zijn, als een levens veranderende gebeurtenis. Of klein als een mini vakantie van anderhalf uur in een drukke week. Yoga is voor mij essentieel. Essentieel om je te kunnen ontspannen en om lichaam, geest en uiteraard humeur te verzorgen. Fijn om me in mezelf te verdiepen en een grote voldoening om door te geven."


MarianneMarianne Nooten is als coördinerend begeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg werkzaam geweest. Enige jaren geleden is zij hiermee gestopt en heeft zij haar leven een andere richting gegeven. Zij beoefende al vele jaren yoga en geleidelijk groeide de behoefte aan verdere verdieping. Ze besloot de vierjarige docentenopleiding voor yoga en wijsbegeerte saswitha in Bilthoven te volgen, waar zij in 2012 haar lesbevoegdheid haalde. Sindsdien geeft zij hatha yogalessen bij ananda. Momenteel volgt zij de laatste fase van de opleiding. Onlangs heeft ze de specialisatie yoga en meditatie afgerond en vanuit haar interesse in de ayurvedische gezondheidsleer, volgt zij momenteel de opleiding ayurvedische massage. Naast de opleiding volgt zij cursussen en workshops, waaronder de cursussen mindfulness en heartfulness.

"Het bestuderen van de filosofie van yoga en het beoefenen van de asana's helpen mij verder verdieping te vinden. Meditatie helpt mij om steeds weer terug te komen bij de stilte die er altijd en overal is. In het dagelijkse leven betekent dat voor mij het leren bewuster waar te nemen en meer in verbinding met mezelf en mijn omgeving te zijn. Het lesgeven helpt mij daadwerkelijk gestalte te geven aan wat ik in de opleiding en in mijn dagelijks leven leer."


TinekeTineke Nijhuis-van Heumen is naast yogadocente ook coach bij het door haarzelf opgerichte equilibriumcoaching. Tineke heeft de vier-jarige raja yoga-opleiding bij samyama gevolgd en de critical alignement bijscholing voor yogadocenten bij Gert van Leeuwen. Daarnaast volgde ze onder meer een ademtraining bij Regine Herbig, een teacher intensive training bij Max Strom en het eerste jaar van de yoga-opleiding bij yogacentrum Utrecht. Tineke verzorgt regelmatig yoga stilte weekenden en is getrouwd en moeder van drie kinderen.

"Yoga is voor mij een andere manier om in het gewone leven te staan. Steeds weer terugkomen bij je kern. Accepteren wat er op je pad komt zonder weerstand. Altijd weer terug naar je adem. Zo hoef je niet naar een exotische bestemming om je rust te vinden, maar ligt het geluk en de lichtheid in elke situatie van het leven verborgen."

link naar invaldocenten ananda
terug naar top pagina
 
"When all hostility, fear and insecurity are erased from your mind. The state that remains is pure joy, ananda."
Eknath Easwaran