Shivashiva betekenis van yogaover ananda
centrum voor yoga, meditatie en mindfulness in hilversum
 
 
meditatie
Meditatie betekent letterlijk: in het midden staan. In meditatie leer je aanwezig te zijn in het midden van dat wat er is, zonder daarin mee te gaan.

Je richt de aandacht op de ruimte, het stille, het 'zijn' en wordt toeschouwer van de gedachten, de onrust, de gevoelens en emoties. De gewaarwording wordt verlegd van de beweging en gedachten, naar dat waarin de bewegingen en gedachten verschijnen: de stilte. Meditatie is erop gericht lichaam en geest te verstillen.

Meditatie is afgeleid van 'medi' en 'tare' en betekent:
'in het midden staan'. Meditatie verwijst naar in het midden
zijn van dat wat er is. Zonder iets na te streven,
zonder iets vast te houden, zonder iets te verwerpen.
 
meditatie en yoga
Meditatie en yoga zijn niet los van elkaar te zien. Wat wij hier in het westen doorgaans onder yoga verstaan, wordt ook wel meditatie in beweging genoemd. Door het doen van yogahoudingen en bewegingen, wordt het lichaam voorbereid op de uiteindelijke zitmeditatie en ontstaat er ruimte voor een vrije, ongestoorde adem. Hierdoor keert de aandacht naar binnen en kom je vanzelf in een staat van verstilling. In de traditionele zitmeditatie wordt ook het lichaam stil en kom je geleidelijk aan in een ruime staat van zijn, waarin je kunt rusten in dat wat er is. Je bent in balans, ongeacht de uiterlijke omstandigheden.

"Meditatie is niet alleen verstilling van het denken.
Ware meditatie is de herkenning van je werkelijke identiteit
als het stille, onverstoorbare bewustzijn waarin
de activiteit van het denken verschijnt."
Nin Sheng
onderzoek meditatie
Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van meditatie, zo bestudeert de contemplatieve neurowetenschap wat er in de hersenen gebeurt tijdens meditatie:
  "Er blijken meetbare veranderingen in het brein op te treden. Het brein wordt 'dikker'. Door regelmatig te mediteren wordt een netwerk van synapsen en lagen van haarvaten opgebouwd in twee belangrijke hersengebieden nl. de prefrontale cortex, gelegen achter het voorhoofd en het gebied van de insula. Doordat de insula dikker wordt door regelmatige meditatie, krijgt men een groter zelfbewustzijn en een groter vermogen tot empathie. Het brein past zich in positieve zin aan, door een aanhoudende duurzame aandacht op positieve zaken."
Bron: "Zelfgeleide neuroplasticiteit: een moderne visie op meditatie." van Rick Hanson en Cassandra Vieten
Yoga en meditatie blijken onze hersenen en onze psyche positief te kunnen beïnvloeden, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht.

Heb je belangstelling? Kijk hier voor meer info over onze lessen, workshops en cursussen.

 
"When all hostility, fear and insecurity are erased from your mind. The state that remains is pure joy, ananda."
Eknath Easwaran