Shivashiva betekenis van yogaover ananda
centrum voor yoga, meditatie en mindfulness in hilversum
 
 
vanaf 16 sept - mindfulness training MBCT/MBSR, Klara
Mindfulness is een training van de geest, die je leert te 'leven in aandacht in het hier en nu'. Het is een systematische, effectieve en wetenschappelijk onderzochte methode (de zgn. MBCT/MBSR) om rust en harmonie te ervaren in je dagelijks leven. De training bestaat uit acht bijeenkomsten van elk drie uur en een terugkommiddag, en wordt gegeven door gecertificeerd mindfulness trainer en yogadocent Klara Gerrits. Zij geeft deze training sinds 2011.

ervaringsgericht en praktisch
In deze training krijg je middelen aangereikt om thuis in het dagelijks leven te oefenen met 'in aandacht zijn'. De theorie wordt ondersteund met veel praktische opdrachten en er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. De bijeenkomsten hebben een systematische opbouw, waarbij theorie en praktijk gekoppeld zijn aan thema's zoals 'bewustzijn van de automatische piloot', 'acceptatie' en 'gedachten zijn geen feiten'. De training is ervaringsgericht: de nadruk ligt op oefenen, ook thuis (zo'n 45 minuten per dag).

"Mindfulness vraagt een
niet-oordelende, niet-vasthoudende,
niet-afwijzende oriëntatie op het moment zelf.
Een oriëntatie die ruimte schept voor kalmte,
innerlijke helderheid en begrip."
Jon Kabat-Zinn
in het moment zijn
Vaak zijn we met onze gedachten in het verleden of in de toekomst, bezig met zorgen en angsten over morgen, met het verlangen dat dingen anders zouden moeten zijn dan dat ze zijn. Daardoor maken we onszelf mentaal heel moe.
Door mindfulness leer je wakker en accepterend in het moment te zijn, en voel je je energieker. Je leert meer te ontspannen met wat er is, ook bij lastige emoties of situaties. Daardoor kun je ook meer genieten van de kleine dingen in het leven.

één ding tegelijk doen

Je zult aandachtsvaardigheden trainen aan de hand van de lichaamsscan, inzichtsmeditaties (zittend op een stoel of op een bankje/zitkussen), loopmeditatie en diverse andere praktische oefeningen. Daarnaast wordt in elke bijeenkomst geoefend met zachte yogahoudingen en subtiele oefeningen. Op speelse wijze leer je bewust te worden van de adem. Zo train je om één ding tegelijk te doen en te stoppen met je te laten overweldigen door je gedachten en emoties. Door de mindfulnesstraining leer je om het leven met meer lichtheid te leven.

"In our rush to find a better situation in time,
we trample over the flower of beingness
that presents itself in every moment."
Tony Parsons
Heb je belangstelling? Kijk hier voor reacties van eerdere deelnemers, zie hieronder de praktische info. Je bent van harte welkom!

wie Klara
wanneer training najaar: zaterdag 16 en 30 september, 14 en 21 oktober van 14.00 tot 17.00 uur, zondag 24 september van 13.30 tot 16.30 uur en zondag 5, 12 en 26 november van 18.30 tot 21.30 uur.
waar yogacentrum ananda, Boomberglaan 18, 1217 RS Hilversum
kosten € 295 voor acht lessen van drie uur plus een terugkommiddag (€ 235 voor minima en € 395 via de werkgever), incl. werkboek en audio's. Oud deelnemers die de training nog een keer willen volgen betalen € 200 resp. € 170 (minima).
informatie bij Klara via talkajer@yahoo.com
inschrijven via het inschrijfformulier

  
"When all hostility, fear and insecurity are erased from your mind. The state that remains is pure joy, ananda."
Eknath Easwaran