Shivashiva betekenis van yogaover ananda
centrum voor yoga, meditatie en mindfulness in hilversum
 
 
10 jarig bestaan ananda

AnsHet begon allemaal in de zomer van 2003, toen Ans geslaagd was voor haar yoga-opleiding bij Rob Obermeijer in Utrecht. Of eigenlijk begon het nog eerder in 1999 toen ze, na een lang proces van werken, overspannenheid en uiteindelijk een groot verdriet op een punt was aangekomen waarop ze het niet meer wist. En toen, op dat moment van niet weten, waarop ze de vraag stelde wat ze moest doen met haar leven, kwam zomaar uit het niets het woord 'yoga' binnen vallen. En dat ene woord, heeft grote gevolgen gehad… Het was het begin van ananda.

Na dat inzicht begon Ans in 1999 aan de opleiding tot yoga-docente. En hoewel ze aanvankelijk niet kon geloven dat ze er ooit geld mee zou kunnen verdienen, en de opleiding alleen maar volgde voor haar eigen persoonlijke groei, ontstond langzaam aan vertrouwen. En met het groeien van dat vertrouwen, leerde ze loslaten. Vanuit dat loslaten was ineens veel meer mogelijk dan vanuit de controle waarin ze gewend was te leven. En beetje bij beetje begon haar leven te veranderen en groeide het verlangen om les te geven, zodat ze kon delen met anderen wat haar zo gelukkig maakte.

"Vertrouwen is de vogel die het licht voelt
en zingt als de dageraad nog donker is."
Tagore

MinckelerschoolVanuit die wens begon Ans, na het afronden van haar opleiding in september 2003, met het geven van yogalessen onder de naam yogacentrum ananda. De naam ananda had ze heel bewust gekozen. Ananda is Sanskriet voor vreugde, gelukzaligheid en is niet iets dat je hoeft te verwerven. Het is je aangeboren, innerlijke aard en door het doen van yoga en meditatie kun je daarmee in contact komen, zo had ze inmiddels zelf ervaren.

Aanvankelijk begon Ans met lesgeven in de gymzaal van de Minckelerschool en in 2004 verhuisde ananda naar de gymzaal van een monumentaal schooltje aan de Kamerlingh Onnesweg in Hilversum. Maar vanaf het begin voelde ze een groot verlangen naar een eigen ruimte, een plek die helemaal speciaal voor de yoga was. Het was haar grote droom en ze zette er al haar met de yoga verdiende geld voor opzij.

"Niets van belang
is ooit tot stand gebracht
zonder dat iemand er eerst heel lang
van heeft gedroomd."
Arthur Japin

schooltje aan Kamerlingh OnneswegNa een aantal jaar lesgeven in het schooltje aan de Kamerlingh Onnesweg was Ans in 2007 zover dat ze haar vaste baan bij de Wereldomroep durfde op te zeggen en zich helemaal vrij maakte voor het verder verwezenlijken van haar droom. Jarenlang had ze dit niet voor mogelijk gehouden en die angst heeft haar lang tegen gehouden. Maar uiteindelijk zijn het de leerlingen geweest die de doorslag gaven. De vraag naar yogalessen was gewoon zó groot, dat ze er in haar eentje naast haar baan niet meer aan kon voldoen. En dat gaf zoveel vertrouwen dat ze de stap durfde te nemen. De weg was vrij voor een verdere groei van ananda. Eén obstakel was uit de weg geruimd, wat ze toen nog niet wist, was dat er nog velen zouden volgen…

In de zomer van 2008 kwam Julie-Anne op les. En ze kwam als geroepen. Juul was afgestudeerd yogadocente en het klikte meteen. Ze begon Ans zo nu en dan te vervangen en kreeg vanaf september 2008 een eigen les op zondagochtend, die gelijk liep als een trein! Ondertussen kregen we de mogelijkheid om het zaaltje in de school permanent te huren en als yogazaal in te richten. De droom kreeg verder gestalte.

yogazaal Kamerlingh OnneswegLang zou het echter niet duren, want nog geen half jaar hierna kwam het bericht dat de school het gebouw af wilde stoten aan de gemeente. Een onzekere periode brak aan voor ananda. We mochten geen contact opnemen met de gemeente omdat toen pas bleek dat we illegale onderhuurders waren. We hadden geen idee waar dit heen zou gaan, maar een ding was zeker, wat Ans betreft: het zou niet leiden tot het sluiten van ananda!

Dus ging Ans opnieuw op zoek naar andere ruimtes. In 2007 had ze ook al een jaar gezocht. Die zoektocht leidde toen uiteindelijk naar het schooltje waar ananda al in zat en resulteerde in de verbouwing van de gymzaal tot yogazaal. Maar met de onzekere toekomst in het vooruitzicht, pakte Ans de draad van haar zoektocht weer op. Ze bezocht makelaars, speurde het internet af en bezocht vele bedrijfspanden, alles leidde echter tot niets.

"Als je keer op keer de discipline op kunt brengen om
dat te doen wat nodig is om je droom te realiseren,
zul je je droom leven in plaats van leven in een droom
en zul je waarlijk vrij zijn.
"
Miek Pot, vrije vertaling uit 'Hildegards Godin'

yogazaal in schooltje aan Kamerlingh OnneswegToen in de zomer van 2009 de gemeente er toch achter kwam dat ananda onderhuurder was van de school, leek er aanvankelijk een opening te komen. Echter die was van korte duur. Begin augustus 2009, twee dagen voordat ze op vakantie ging, kreeg Ans te horen van de gemeente, dat ananda per 1 september uit de school moest. Wat een schrik, dit was niet te geloven en hier kon Ans niet mee akkoord gaan! Het zou het einde betekenen van ananda en het einde van haar droom.

Wat ze toen niet kon weten, was dat het gewoon een volgende stap was op weg naar de verwezenlijking van haar droom. Want hoe moeilijk de gemeente het ananda ook maakte, ze waren ook met ons begaan en uiteindelijk kregen we steeds opnieuw weer uitstel en werden we gedoogd in het schooltje. Bijkomend voordeel was ook nog, dat we gedurende die periode van 14 maanden geen huur hoefden te betalen en volop konden sparen voor de verhuizing naar een ander pand.

"In welke situatie wij ons ook bevinden,
het is altijd mogelijk deze
met een positieve houding te benaderen."
Dalai Lama

Kerk aan BoomberglaanNa lang zoeken, veel keer vallen en evenzo vele keren weer opstaan, kwam de huidige kerk in beeld via een gouden tip van Charlotte, leerlinge van ananda. Een periode van 9 maanden brak aan van onderhandelen met diverse partijen over de kerk. Leuk detail: in dezelfde periode raakte Julie-Anne zwanger van haar eerste kindje. De draagtijd van haar kind, liep ongeveer gelijk met die van ananda en de bevalling kwam ook in dezelfde periode dat ananda open ging aan de Boomberglaan.

Hoewel het meermaals erop leek dat de kerk geen haalbare kaart was en het pand twee keer van eigenaar veranderde, kwam op het moment dat Ans de wanhoop nabij was en het écht niet meer zag zitten, in maart 2010 het bericht dat de kerk verkocht was aan de huidige eigenaar. En die was fantastisch! Na ook zijn aanvankelijke scepsis, draaide hij om als een blad aan een boom en geloofde in de droom! Hij maakte werkelijk mogelijk waar Ans al die jaren van gedroomd had. Twee maanden volgden van plannen maken, bouwtekeningen bestuderen, wensen bespreken en onderhandelen met de eigenaar en op 28 mei tekende Ans het huurcontract. De eigenaar liet er geen gras over groeien, want twee dagen daarna begon de verbouwing van de kerk door een fantastisch stel mannen met gouden handen.

"De grootste triomf van het leven
is niet dat we nooit vallen,
maar dat we telkens wanneer we vallen
weer overeind komen."
Nelson Mandela

schilderen grote yogazaalIn augustus 2010 was de verbouwing klaar en werd het pand opgeleverd. De afwerking kon beginnen. Het geld dat Ans in 7 jaar lesgeven bij elkaar had gespaard, kon ze nu goed gebruiken. Ze huurde het kersverse nieuwe klussenbedrijf in van haar zwager Koen: Buurmans Klussenbedrijf en daarnaast zetten vele leerlingen en docenten zich belangeloos in. In twee maanden tijd werd alles van binnen geschuurd en geschilderd, een keuken geplaatst, vloeren gelegd, gordijnen besteld en geleverd, meubels besteld, nieuwe yogamatten, etc. etc. Ans was elke dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de weer, en gaf ondertussen ook nog 10 lessen in de week, reed het hele land af op zoek naar de goede vloer, keuken, kasten, tafel etc.

Behalve de verbouwing van het pand moest er ook een nieuwe invulling komen voor de twee yogazalen die we nu tot onze beschikking hadden. Dus maakte Ans afspraken met alle yogadocenten die ze kende en waar ze graag mee wilde samenwerken. En gaande weg ontstond een plan hoe we wilden gaan samenwerken, wat we wilden aanbieden en hoe we dat vorm konden geven. Eén en ander moest ook nog gecommuniceerd worden en dus werd en passant ook nog de hele website aangepast.

"One alone does not help but rather he who unites
with many others at the right moment.
"
Goethe

En op 4 oktober 2010 was het zover! Een droom was uitgekomen. Ananda was verhuisd en ging openGanesha op de nieuwe lokatie. De leerlingen stroomden binnen en waren allemaal heel enthousiast. De lessen gingen lopen en al snel raakte iedereen, leerlingen en docenten, vertrouwd met de nieuwe plek. Er kwam een verrassingsbijeenkomst voor Ans door de docenten, waarbij we het pand inwijdden met lekker eten en samen zingen en mediteren en waarbij ze een prachtig cadeau kreeg: een beeld van Ganesha, de olifantengod uit het Hindoeïsme, die wordt gezien als de 'remover of obstacles' en die ons zo goed had bijgestaan.

"Geluk zul je nooit in de toekomst vinden,
je zult het nooit vinden in dingen buiten jezelf.
Zelfs het uitkomen van je grootste droom
zal je niet lang gelukkig kunnen maken.
Je kunt niet gelukkig worden, je kunt alleen gelukkig zijn."
Erik van Zuydam

Wat Ans toen nog niet kon voorzien, was dat met het uitkomen van haar grote droom binnen enkele maanden tijd, ook haar grootste angst werkelijkheid werd: Ans werd ziek. Ze kón letterlijk niet meer. Ze had alles gegeven, letterlijk was ze op de bodem beland. Al haar reserves waren op. De spaarrekening was totaal leeg, haar energie was op en ook haar gezondheid had eronder te lijden gehad. Ze was uitgeput. En wat haar grootste angst was, bij het opgeven van haar baan destijds, werd nu werkelijkheid. Ze was zelfstandig en kon niet meer lesgeven. Hoe moest het nu verder met ananda?

docenten en AnsDe hulp kwam van dichtbij. De docenten bleken een geweldig vangnet te zijn! Ze boden direct hulp aan en maakten een rooster om Ans voorlopig een maand uit te roosteren. En over de betaling hoefde ze zich geen zorgen te maken, die kwam later wel. En toen Ans later in het jaar zelfs nog een tweede en een derde time-out nodig had, waren ze er opnieuw voor haar en mocht ze ze zelfs niet betalen. Wat een schatten! Zo leerde Ans inzien, dat wat haar grootste angst was, uiteindelijk een grote zegening was. Het was een les in vertrouwen, in overgave en in het loslaten van controle en zo ontstond er vanzelf, zonder enige sturing, een nieuwe orde: ananda werd gedragen door vele handen en harten

"Toen ik op het punt belandde
waarop ik elke controleneiging uit handen kon geven,
ontstond er paradoxaal genoeg een nieuwe orde in mijn leven;
natuurlijker, spontaner en moeitelozer
dan ik me kon voorstellen toen ik nog in controle geloofde."
Erik van Zuydam

En inmiddels is het drie jaar later en is ananda uitgegroeid tot een centrum waar velen naartoe komen om de batterij weer op te laden, even los te laten en te genieten van de vele lessen, cursussen en workshops op het gebied van yoga, meditatie en mindfulness.
Shiva

Tijd om stil te staan bij hoe het zo is gekomen en om te vieren wat ons allen zo gelukkig maakt: het in contact zijn met onze ware natuur, die niets anders is dan ananda: vreugde, gelukzaligheid.


Tijd ook om iedereen te bedanken die zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan de realisatie van een droom die alleen maar mogelijk was dankzij de hulp van velen en dankzij het vertrouwen van allen die bij ananda op les komen en cursussen en workshops volgen.

Zonder jullie was het nooit gelukt!
Dank jullie wel.

Hari Ohm Tat Sat
Ans


Kijk hier voor de foto's van de verbouwing (in pdf) en een uitgebreider dankwoord. Kijk hier voor het artikel in de Gooi en Eemlander van 9 augustus 2013.


"Alles wat nu werkelijkheid is,
was eerst een onmogelijke droom.
"
William Blake


 
 
"When all hostility, fear and insecurity are erased from your mind. The state that remains is pure joy, ananda."
Eknath Easwaran