Shivashiva betekenis van yogaover ananda
centrum voor yoga, meditatie en mindfulness in hilversum
 
 
dankwoord ananda

Zonder de inzet van velen, was de realisatie van ananda niet mogelijk geweest. Ieder heeft op zijn eigen wijze en naar eigen vermogen bijgedragen. Sommigen door er in te geloven en ons te steunen, anderen door ons te helpen bij de verbouwing, schoonmaak of verhuizing, en sommigen zelfs met een financiële bijdrage.

Aan de basis van alles heeft Waldy gestaan, de vriend van Ans en haar trouwe steun en toeverlaat. Als hij er niet was geweest, was ze er nooit aan begonnen en had ze het nooit volgehouden. Een andere belangrijke steun was Ans haar moeder, die zich werkelijk afvroeg waar haar dochter in hemelsnaam aan begonnen was, maar die gelijk klaar stond met financiële steun toen de situatie nijpend werd en die ook de prachtige wollen vloerbedekking van het trappenhuis heeft geschonken. Rob ObermeijerDank ook aan de vader van Ans, die veel te vroeg is gestorven, en die haar de waarde liet inzien van het sparen van geld en die haar ook leerde vertrouwen als dingen tegenzaten.

Een andere belangrijke basis voor ananda is gelegd door Rob Obermeijer. Rob is Ans haar yogaleraar, die haar heeft opgeleid en geleerd te vertrouwen op inspiratie in het moment en de dingen te laten komen, zoals ze komen. Wat een fantastische leraar!


"We kunnen geen grote dingen doen,
alleen kleine dingen met veel liefde."
Moeder Theresa

En zonder de eigenaar van de kerk was er überhaupt niets van de grond gekomen. Zijn geloof in ananda was zó geweldig en de manier waarop hij en zijn secretaresse Patricia de verbouwing hebben geregeld (en betaald!) zijn hartverwarmend en daar zijn we hen nog steeds dankbaar voor!

Verder is ook onze buurvrouw in de kerk Eldiet van het centrum voor healing en meditatie, heel belangrijk geweest. Samen met haar en de opeenvolgende eigenaren van de kerk heeft Ans vele gesprekken gevoerd en op het moment dat Ans de moed echt opgaf en de onderhandeling vastliep, wist zij een doorbraak te creëren. Daarnaast zijn we enorm dankbaar voor de inzet van de mensen die ananda hebben verbouwd. Onder de geweldige leiding van Mathieu: Mario, Gerard, Dennis en de stucadoors, dank jullie wel! Jullie werk is echt fantastisch en we hebben bewondering ervoor hoe jullie rustig bleven in vele stressvolle situaties, dat is pas echt yoga!

"Op het moment dat men zich definitief tot iets verbindt,
komt de voorzienigheid op gang
en gebeuren er allemaal dingen om mee te helpen,
die anders niet zouden zijn gebeurd."
W.N. Murray

Koen en RonaldOok zijn we heel blij met de hulp van Ans haar zwager Koen en zijn collega Ronald van Buurmans Klussenbedrijf. Wat een geluk dat Koen net besloot om voor zichzelf te beginnen, toen Ans mensen nodig had. Zo kon ze met een gerust hart zelf op vakantie gaan en ananda achterlaten in vertrouwde handen…. En toen de nood hoog was en we in tijdnood kwamen, konden we nog veel klussen neerleggen bij Harrie en Hans, ook wel genoemd: de gebroeders Bever. Menig klus hebben jullie fantastisch en met liefde geklaard en nog steeds. Hulde! Marianne, de vriendin van Hans, en inmiddels docente bij ons, kwam vaak gewoon mee en was in te zetten voor allerlei klussen. Haar oog voor detail en netheid kwamen altijd goed van pas.

Dank ook aan de makelaars die met Ans menig pand bezochten, ondanks het feit dat ze er niet altijd in geloofden. Verder willen we graag stil staan bij de vriendelijke en belangeloze hulp die Evert Timmer ons bood, toen we uit de school moesten. Wat een ontzettend aardige man! Ook hij geloofde in ananda. En Frank Slagter, van de gemeente, die menig vervelende boodschap over moest brengen, maar toch op zijn manier met ons meeleefde en ons keer op keer meer tijd gaf om te zoeken naar een geschikt pand.

"Alleen zijn we één druppel; samen vormen we een oceaan."
Rijunosuke Satoro

En niet te vergeten de toegewijde hulp van Ben Guntenaar, die al sinds 2005 de site van ananda maakt en die altijd zo meeleeft en denkt en die de groei van ananda van dichtbij heeft meegemaakt. Of Harko de Vlaming die de boekhouding van ananda doet en Ans onder meer wegwijs heeft gemaakt in de BTW-administratie. En Jan-Wijnand van Loenen, onze trouwe computerhulp waarbij we altijd terecht kunnen en die overal een oplossing voor heeft en menig stukke computer of printer weer aan de praat heeft gekregen. En Jacqueline en Marianne, die Ans nu helpen met de leerlingen administratie. Jullie zijn allemaal goud waard! Dank jullie wel!

Dank ook aan alle katten in Ans haar leven en in het bijzonder aan Roontje, die plotseling stierf en Ans liet beseffen hoe tijdelijk het leven is, waarna het inzicht kwam dat ze meer met haar leven wilde doen en ze voor de yoga koos. Bijzondere dank gaat uit naar Ans haar vriendin Annelies, die er altijd voor haar is in goede en in slechte tijden. Door dik en dun elkaar steunen, hoe waardevol! En dank ook voor Nicole, die zich spontaan aanmeldde als Ans haar eerste leerling, nog voordat ze les gaf en die later haar vriendin werd.

"We all need joy and we can all receive joy in only one way,
by adding to the joy of others.
"
Eknath Easwaran

Letterlijk onbetaalbaar was de hulp van alle leerlingen, vrienden, vriendinnen, familie, leraren en leraressen die zo intens meeleefden tijdens de hele zoektocht naar een pand. In het bijzonder Charlotte die ons de gouden tip gaf waardoor alles ging rollen. Gelukkig geniet ze zelf nog steeds bijna dagelijks van de vruchten van ananda! En Danielle die met haar makelaars expertise mee ging kijken naar de kerk en gelijk ook het orgel uitprobeerde. Of Froukje die nog spontaan even langs kwam om te helpen op de avond voor de verhuizing, toen iedereen al naar huis was en Ans zich net begon af te vragen hoe ze in hemelsnaam alles opgeruimd kreeg voor de volgende ochtend. Froukje je leek wel gezonden als een engel! Wat was Ans blij.

cursisten aan het helpenMaar ook Marcia die met haar busje kwam voor de verhuizing en Masha, Anneke, Tineke, Klara, Linda, Annemieke, Ellen, Anne, Irene, Dineke, Caroline, Fred, Florien, Annelies, Ikuyo, Ellen, Colette en vele anderen die hebben geholpen met schoonmaken, opruimen, klussen of die zomaar spontaan langs kwamen om te helpen. En iedereen die ons gesteund heeft door kaarsjes te branden, kaarten te sturen, bloemen mee te nemen, pakjes thee en kadootjes. Het was geweldig!


"Moge je vrij zijn van lijden en de oorzaken van lijden.
Moge je ware gezondheid, geluk en heelheid kennen.
"
Boeddhistische meditatie

Of Tineke die spontaan Ans ging coachen toen ze merkte dat dat nodig was en die gelijk langs kwam toen Ans instortte een paar maanden na de opening. Of Linda en Anneke die in het weekend op kwamen draven om te verven na een noodoproep van Ans die zich ineens realiseerde dat de planken van de kasten geverfd moesten zijn, voordat de volgende dag de vloeren gelegd konden worden. Of Gijs die naar India ging toen het contract nog niet getekend was en op verzoek van Ans een wens voor ananda in de Ganges gooide.
Bloemenoffer Klara voor Ananda
Ook Klara, die op dat moment in een ashram in India woonde en intens met ons meeleefde, bracht een offer in de Ganges voor ananda, zie de prachtige foto. Of Machteld die aankwam met een flesje gezegend water, toen we open gingen, om ananda mee in te wijden en zich verontschuldigde dat ze niet in de gelegenheid was geweest om te helpen. Het was allemaal hartverwarmend!

Intens dankbaar is Ans voor de docenten, die met liefde en aandacht lesgeven in ananda en veel leerlingen weten te stimuleren en inspireren op het yogapad. Wat een vreugde om met jullie te mogen samenwerken! Ook het team van vrouwen die ananda elke dag met liefde en aandacht schoonmaakt: Marianne, Rita en Marian, dank jullie wel voor jullie goede zorgen! Ananda is bij jullie in goede handen. En natuurlijk last but not least, alle leerlingen en oud-leerlingen, zonder jullie was er niets mogelijk geweest en om jullie is het allemaal begonnen!

Maar zonder steun van boven, van het universum, de kosmos, het Al, het onbenoembare, het licht of hoe je er ook maar naar wilt verwijzen, was er niets gebeurd. We zijn slechts een instrument. Elk op onze eigen wijze en samen vormen we een groot uurwerk, dat alleen kan lopen dankzij de diverse onderdelen die elk op hun eigen wijze uniek en onvervangbaar zijn en de regie is niet in onze handen.

Ans Krietemeijer


Kijk hier voor de foto's van de verbouwing (in pdf) en het 10-jarig bestaan. Kijk hier voor het artikel in de Gooi en Eemlander van 9 augustus 2013.


"Ken dat wat altijd schijnt in het hart.
Waarlijk er is niets anders te kennen in dit leven.
Mediteer en realiseer je de wereld is vervuld van
de aanwezigheid, het licht van God."
Svetashvatara Upanishad
 
 
"When all hostility, fear and insecurity are erased from your mind. The state that remains is pure joy, ananda."
Eknath Easwaran